“fiatal kutató” MTA Ökológiai Kutatóközpont

Vízi gerinctelen szervezetek sokféleségének és közösségszerveződésének tanulmányozása, illetve numerikus ökológiai módszerek alkalmazása a biodiverzitás-kutatásban.(TIHANY)

https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=rlmg0iabj7

A dunai növényállományokon kialakult biofilm baktériumközösségek diverzitását célzó kutatás során a fiatal kutató feladata tenyésztéstől független mikroszkópos (DAPI sejtszám meghatározás) és molekuláris mikrobiológiai vizsgálatok végzése (közösségi DNS izolálás, PCR, gélelektroforézis, Sanger és újgenerációs szekvenálások előkészítése, szekvenciák értékelése), a mikrobiológiai diverzitás vizsgálatok során nyert adatok statisztikai elemzése és a környezeti változókkal való szakirodalmi adatokkal való összefüggések feltárása, az eredmények neves szakfolyóiratban történő publikálása. (BUDAPEST)

https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=rlmg4olne8

Abiotikus és biotikus filterek vizsgálata ökológiai restauráció során. A közösségek szerveződését a terjedési, abiotikus és biotikus filterek határozzák meg. Ökológiai restauráció során a terjedési filtert a szándékos betelepítésekkel kiiktatjuk; az abiotikus filtereket, vagyis a lokális környezeti feltételeket elsősorban a céltársulás megfelelő kijelölésével és terület előkészítéssel vesszük figyelembe; míg a biotikus filterek felfedése és a hozzájuk való alkalmazkodás részletes kutatást igényel. A fiatal kutató feladata a megtelepedési feltételek elemzése növényi tulajdonságok alapján. Részvétel a két korábban megkezdett (2011-2014 között közel 10 hektáron zajló) alföldi, terepi restaurációs kísérletben, az adatok komplex elemzésében, a szakirodalmi adatokkal való összefüggések feltárásában, az eredmények neves szakfolyóiratban történő publikálásában. (VÁCRÁTÓT)

https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=rlmh5rlmj9

Természetvédelmi prioritások az édesvízi biodiverzitás védelmében • meglévő térbeli adatbázisok aktualizálása, fejlesztése és új adatbázisok kialakítása európai, regionális (Kárpát-medence, Balkán-félsziget) és hazai léptéken több élőlénycsoport (édesvízi növények, szitakötők, puhatestűek, rákok, halak, kétéltűek, hüllők, emlősök) elterjedési adatai alapján; • környezeti és gazdasági-társadalmi háttérváltozók gyűjtése nemzetközi szakirodalomból és adatbázisokból; • adatbázisok térinformatikai feldolgozása és biogeográfiai elemzése; • természetvédelmi prioritizálási szcenáriók kidolgozása, védelmi költségek becslése, optimalizáción alapuló prioritizálások kivitelezése, szcenáriók elemzése; • természetvédelmi beavatkozások (élőhelyrestauráció és kezelés) állatközösségekre gyakorolt hatásainak monitorozása. (DEBRECEN)

https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=rlmh2rgvj5

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s