5 millióért 60 napig feküdni?

A hosstútávú vizsgálatban 12 férfira és 12 nőre van szükségük, hogy a mikrogravitáció űrhajósokra gyakorolt hatásait tanulmányozhassák egy későbbi Mars-utazás reményében. A jelentkezőknek a kölni űrközpontban készítenek fekhelyet, és külön kiemelik, hogy a pénzügyi juttatások mellett arra is lesz ideje a delikvenseknek, hogy elmélyülten tanulhassanak, tévézhessenek, ne kelljen mindennapi feladatokat végezniük, és “tiszta képet kapjanak arról, mit szeretnének elérni a jövőben.”

A súlytalanságban eltöltött hosszabb időszakok cssontritkulást és izomsorvadást idézhetnek elő, rontják a szív- és érrendszeri működést, gyengeséghez vezet, szédülést, felpuffadt fejet és arcot, hányingert, belsőfül-zavarokat, legyengült immunrendszert és hátpanaszokat eredményezhetnek. Az űrhajósoknak viszont a lehető legjobb állapotban kell megérkezniük az expedíció végére – ezért van szükség a tesztalanyokra, akiken mérhetik mindezt.

A szimulált súlytalanságban a résztvevőknek mindvégig ágyban kell maradnia – itt esznek, szórakoznak, fürdenek és végzik természetes szükségleteiket, míg kísérleteznek rajtuk. Az ágyak fejét hatfokos szögben döntik meg lefelé, hogy így szimulálják a testfolyadékok áthelyeződését, amit az asztronauták is tapasztalnak.

A tudósok azonban még mindig keresnek önkénteseket, elsősorban nőket, mivel a kísérlet második részére szeptemberben kerül sor. Az egyetlen feltétel a jó német nyelvtudás.

Forrás, a teljes cikk: https://hu.euronews.com/2019/03/29/tobb-mint-otmilliot-fizetnek-azert-hogy-hatvan-napig-csak-fekudjon

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s