Tudományos segédmunkatárs – poszméhek viselkedése

Szeretnél egy alakuló kutatócsoport tagja lenni és a poszméhek viselkedésének vizsgálatával, a beporzók védelmével foglalkozni?

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetébe olyan lelkes tudományos segédmunkatársat („MTA fiatal kutató”) keresünk, aki nem csak hatékony és megbízható, de fontos számára a fenntartható növényvédelem is.

Mire számíthatsz, ha csatlakozol?

Fiatal kutatóként elsődleges feladatod a krónikus acetamiprid kitettség földi poszméhek (Bombus terrestris Linnaeus, 1758) táplálkozási viselkedésére gyakorolt hatásának kísérletes vizsgálata lesz. A kivitelezésben a csoportvezető nyújt segítséget egészen addig, amíg adott részfeladatot már önállóan is el tudod végezni. A projekt célja, hogy kiderítse, a hosszútávú inszekticid expozíció vezethet-e a dolgozók táplálékgyűjtő viselkedésén keresztül kolóniaszintű szubletális hatások megjelenéséhez, és fontos információt szolgáltat arról, hogy milyen táplálékfolt eloszlás csillapíthatja ezt az esetleges negatív hatást.

Rendszeresen tartunk meetingeket, ahol az aktuális teendők átbeszélése mellett egy-egy témába vágó cikket is alaposan megtárgyalunk. Persze egy bögre kávé mellett is jut idő bármikor egyeztetni vagy brainstorming-olni. A projekt kapcsán a lényeg, hogy mindig kérdezz, ha valamilyen részfeladattal kapcsolatban bizonytalan vagy, ne legyenek félreértések és ne beszéljünk el egymás mellett.

A napi rutinfeladatok elvégzésében nyújtott segítség mellett a csoportvezető mentorként segíti a sikeres kutatói karrierhez szükséges készségeid (pl. kísérlettervezés és adatelemzés, logisztikai és egyéb kihívások menedzselése, pályázat- és cikkírás) fejlesztését is. A pozícióhoz kapcsolódó elvárás a PhD jelentkezés az első évben – feltéve, hogy még nem szerezted meg a doktori fokozatot.

Hol zajlik a kutatás?
A munkavégzés helyszíne az ATK Növényvédelmi Intézet (ELKH) Júlia majori telephelye, amelyet Budapest II. kerületében, a Nagykovácsi út 26-30. szám alatt találsz meg. A Széll Kálmán térről az 56, 56A és 61-es villamosokkal, majd a 63-as busszal az Adyliget megállónál leszállva juthatsz ide (kb. 40 perc összesen, de figyelj arra, hogy a ritkábban induló buszok egyikét sikerüljön elérni). Ha kocsival vagy motorral jössz, az épület melletti szervizúton parkolhatsz, a biciklidnek az épületben az irodához közel tudunk helyet biztosítani.

További fontos tudnivalók:
– a jogviszony határozott idejű 1 évig tartó, amely hosszabbítható plusz 1 évvel;
– pályázati feltétel az egyetemi végzettség (biológus vagy egyéb szakirányon szerzett legalább jó minősítésű MSc oklevél), világnyelvből középfokú C típusú általános nyelvvizsga, angol nyelvből társalgási szintű nyelvtudás, az írott szaknyelv értése. A felső korhatár 30 év, kivételes esetekben 35 év (MTA Elnökének 40/2013. számú határozatában foglaltak alapján);
– pályázat részeként benyújtandó dokumentumok: motivációs levél, szakmai önéletrajz, iskolai végzettséget és nyelvtudást igazoló dokumentumok másolata, három hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Dr. Tóth Zoltán nyújt a toth.zoltan@atk.hu e-mail címen, illetve a 06-1-3918616-os telefonszámon. A jelentkezéseteket szintén erre az e-mail címre vagy postai úton (Tóth Zoltán, ATK NÖVI Állattani Osztály, 1029 Budapest, Nagykovácsi út 26-30.) küldjétek el.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s